Utan snus i åtta dagar

Mötte tre glada för en stund sedan.  Dom kom packade för sommarkväll, finvitklädda med bag-in-box, gitarr och gammeldags kylbox av frigolit.

-"Finns det någon strand här?"

Lite gullig fråga tyckte jag. Dom åkte trots allt båt hit och det är ju en ö...

Jag berättade hur dom skulle gå för att komma till en riktigt fin liten klippa. En klippa som inte många vet om, men dom såg ut att vara på en engångsutflykt, så jag bedömde det som osannolikt att dom kommer hit igen.

Det slog mig att dom nog betraktade mig som en exotisk inföding, för när dom ställde sin fråga talade dom välartikulerat och lååångsamt.

Rart!

Bensinånger

Sitter fast i kö. Tunneln framför mig är avstängd pga rökutveckling, kortege, allmänt yalla yalla. Resan som normalt tar 11 minuter är nu inne på sin 93 minut... TOM TANK, TOM TANK, TOM TANK!

Hur mycket bensin är det egentligen kvar när mätaren indikerar att tanken är tom? Att inte veta gör mig galen!

....Nu startar jag en ny kategori - I-landsproblem.

Högt och lågt

Sicken brud - kostymösen! Hon hade hittat så fina kläder åt mig - men hon hade också fått leta länge! Ett toppenjobb hade hon gjort och jag kände mig snygg och snitsig. Det är jätteviktigt att kläderna sitter som dom ska. Jag har svårt att koncentrera mig på min roll om jag måste dra i brallorna, rätta till bh-band, vika upp nedhasade ärmar - för att inte tala om skoskav! Inget knas här inte och sedan blev jag ju inte ledsen när jag fick behålla alltihop. Det är bonus det!

Kan avslöja vad som definierar en bra cateringansvarig också. Kommer smågodiset fram redan före lunch - då är det seriösa grejer! Ofta brukar dom hålla på snasket till framåt kvällen - men inte här inte! Val av frukt är också en vågdelare mellan proffsighet  och orutin - vem fan ställer sig att skala en apelsin när man inte vet hur lång tid man har på sig! Nä - uppskivad melon och ananas - det du!

På vägen hem passerade upprymda jag en kraschad Porsche. I vägkanten satt en flicka och grät. Tänk vad fort man kan komma ner igen.


Jag har mage att säga så

Kostymansvarig ringde upp för att kolla mina storlekar. Hon hade sett provfilmningen och antagit att jag måste ha skrivit fel. Hon tyckte jag såg ut som en max strl 38!

Moaha ha!

Tänk vad mycket jag skulle kunna lära det svenska försvaret i konsten att kamoflera mera!

Klart som fan att dom blir avslöjade när dom envisas med att klä sig i armégrönt och släpar runt på en svart bössa! Lite rosa, lite glitter, rysch och pysch borde dom satsa på.

Nästa gång vi invaderar någon - då kommer vi inte smygande om natten inte. Nä, totalkarneval med vevor, tutor, trummor och cymbaler. Ingen och jag säger ingen skulle reagera! Förrän det var för sent.
 
Moaha haaaaaa!

Namnet är bestämt

Hon får heta Alice. Det enda namn som hela familjen kunde enas om. Även om jag tycker att Monsters förslag var tämligen kreativt.

"Vadblirdetförsås" ... enda nackdelen är att det är lite långt på en katt kanske..

...enda nackdelen, verkligen?

Homme à la mere

Merde!

Sjöfolket strejkar så jag kommer inte ut till ön.

I en turistbroschyr över Frankrike, under rubriken "Till havs", läste jag som den första och absolut viktigaste meningen  att kunna - "Homme à la mere!" - Man över bord...

I samma broschyr, som första sak att lära sig under kapitlet "På campingen", stod meningen "Är turistskatten inräknad i priset?"

Broschyren var utgiven 1952. Undrar vad fransmännen fick lära sig som de allra viktigaste meningarna att kunna ur det svenska språket?

Taskigt kontaktnät

Tänk vilken skillnad det är på att "stöta sig med någon" och att "stöta på någon". För att inte tala om "stöta någon".

Jag får i alla fall stötar av min nya torktumlare. Förut var det tvättmaskinen som jag trodde att jag kopplat knasigt, men nu har det spritt sig och nu får jag mig en kyss av dammsugaren också, som sitter kontaktad i ett helt annat uttag.

Det gör mig lite ängslig faktiskt. Som när man ska ta i ett kostängsel. Man vill inte, men man måste.

En gång när jag var liten, cyklade jag rakt in i ett elstängsel och fastnade med maskorna i min stickade tröja. Det liksom tickar när elpulsen kommer. Och ont i armbågarna gör det.

Det är elaka strömningar där jag bor.

Callback

Dom ber mig att ta med mig kläder jag normalt har på mig när jag går på fest. Upptäcker att det mesta jag äger antingen glittrar eller pinglar... inte så kul för varken ljus- eller ljudteknikern va? 

Partajet brukar däremot bli desto festligare, åtminstone för mig.

Kryssning

Fick höra att Scania är latin för Skåne. Helt logiskt med tanke på gripen i loggan, men jag har aldrig tänkt på det.

Måste komma ihåg det till något korsord. Har du något fiffigt förslag på ledtråd/nyckel jag kan använda i krysset?

Trippen till tippen

Kör omkring med den gamla tvättmaskinen och en död tv i bilen. Sätena är fällda och det är full insyn. Försökte dumpa det på återvinningscentralen, men den var stängd. Vägrar lasta ur asen nu när jag fått in dom. 

Oroar mig lite för att något dileriskt snille ska få för sig att slå in en ruta och försöka sno tv:n, tvättmaskinen känns otippat.

Bilen ligger lågt och tungt i kurvorna, drar förmodligen dubbelt så mycket. Känns som att köra Volvo - med extrautrustning då.


Country, war & watermelon

När vi sitter och väntar på att konserten ska börja, kommer jag i slang med mannen bredvid. Vi konstaterar att även han, precis som G-Å och jag, är där i första hand för att lyssna på Alison.

Vi börjar snacka om vilka andra artister vi gillar och kommer in på country. Nästan bara kvinnliga namn nämns, så kommer jag på en manlig sångare som jag gillar.

- "Du vet, han med hatten!" 

Kanske inte den allra skarpaste ledtråden när det kommer till att pricka in en countrysångare.

Konserten var hur som helst lysande.

På lördagen drog vi iväg och köpte tvättmaskin och tumlare. Jag älskar min tumlare! Har tvättat och tvättat så nu har hela systemet liksom brakat ihop.

Systemet bygger på att 1/3 av alla kläder ligger i skåpen och 2/3 i smutstvätten. Med den gamla lilla maskinen, funkade det utmärkt. Nu har jag dessvärre så mycket rena kläder, så jag vet inte var jag ska göra av allt! I sanning ett I-landsproblem.

Hittade en tv-bänk på loppis också. Det är väldigt många tv-bänkar som söker nytt hem nu. Jag skyller på platt-tv-invasionen. Helt plötsligt har en hel möbelgrupp blivit arbetslös. Tack och lov kan jag öppna dörren för åtminstone en av dem. 50 spänn, det var väl ändå ett kap?

Som en hel del andra medelålders män skulle det visa sig, har G-Å en fäbless för den beridna högvakten. I söndags hade dom någon form av öppet hus på Kaserngården, lite backstage sådär, innan dom gav sig av mot slottet.

Jag hade redan gjort ett överslag på vilka, förutom vi två, som jag trodde skulle vara där. I min analys ingick pappalediga polare med barnvagnar, par i oljerockar och gummistövlar alternativt lite äldre par i rutig keps och Hermés scarf. En eller två gula labradorer hade jag också slängt in i scenariot. Tror du att jag hade rätt? Fethajja!

Sedan gick vi och såg Armémuseets helgvisning. Tema: Sveriges sista stora krig med dramatiserat inslag. Guiden hette Daniel, nörd i all ära, men snacka om föreställning! Daniel är numer min idol och från och med nu ska jag försöka pricka in guidade visningar så fort jag går på museum.

Fick på kvällen besked om filmrollen, firade att jag fick den och nästa vecka är det inspelning.

Sedan var helgen över. Den lilla kattan har fortfarande inte fått något namn. Hon äter melon och alla katter som begår frukt dubbelt så stor som dom själva, förtjänar ett namn som verkligen passar. Därför avvaktar vi lite med den saken.

Surprice

G-Å är på väg från ön i väst till mig. Tur att vi båda tycker om att åka tåg. Konstigt, jag får dåligt samvete varje gång det är han som måste åka till mig, men när jag åker till honom känns det helt ok. Jag har nog rest tur och retur ett par hundra gånger nu. Årskortet på SJ har betalat sig många gånger om.

Ikväll ska vi på konsert på Hovet - Alison Krauss och Robert Plant.

...G-Å vet inte om att vi har en katt till...

Berätta!

Castingen gick bra, även om jag ofta i efterhand kommer på hur jag borde gjort istället. 

När man improviserar är det oerhört viktigt att man kommer i gungning med sina medspelare, att lyssna är A och O. Efteråt bjöd min motspelare på en kopp kaffe och vi bytte rövarhistorier. Jag älskar rövarhistorier, särskilt när dom berättas av någon som kan.

Vart tog alla gamla gubbar och gummor vägen? De där som kunde dra en vals om hur det var förr. Man vet att hälften är skarvat, men det gör ingenting, för det är så glammigt snyggt serverat!

Segt med extraknäck

Äntligen kallad till casting. Det går i vågor det där för fejset blir liksom utslitet.

Hoppas jag får giget för jag kan behöva lite extraklirr i plånboken nu när nya kattan ska försäkras, registreras, vaccineras, chipmärkas, steriliseras...

Hmmm... MER KNÄCK HITÅT!

Dum fråga

- Du Monster, det här med att du har udda strumpor, är det EMO?

- Nä - det är omaka.

Liten i hjordenNu har jag hämtat henne. Men vad ska hon heta?

Än så länge sitter hon bara och kikar, men jag anar ett humör för hon ropar och fräser så fort jag lämnar synfältet. Vi får se hur det går.

Då flyttar jag!

Har fått Monster att inse att jag inte kommer att ta hans hot om att flytta hemifrån på allvar - inte förrän han lärt sig hur en tvättmaskin fungerar.

Erbjöd honom en lektion, men han tyckte att vi skulle fika först... och på den vägen är det...

Kubism

Tänk dig din partner som Rubriks kub. 

I början när du lattjar med den är du full av ork, lust och entusiasm, men målet är trots allt att förstå och med tiden lösa den.

Du vrider och vänder, flyttar och ändrar - målet är att få den perfekt och färdig. Hur kul är den sedan? När alla färgfält fallit på plats, när du fått den precis så som du drömde att den skulle bli när du startade, hur kul är den att leka med då?

Personligen tappar jag intresset helt.

Att kunna omfamna sin älskades sämre sidor och acceptera dem som en förutsättning för förhållandets fortlevnad, det tror jag att jag blivit bättre på. Men försök aldrig få mig att älska att du smaskar - på den punkten tänker jag skruva mig blå!

Sakta vi gå genom stan

En härlig helg har vi haft, alla fick tag i sitt. 15-åring löshår, Snart-12år köpte mangaböcker, Monster en palestinasjal, G-Å en bok om Stockholms spårvagnar och jag fick en kopp kaffe.

Nu när vi har köpt båt försöker Pappa bli av med lite grejer som han inte använder längre. Bland allt annat "bra-att-ha", försökte han ge bort några av sina hajkrokar, men G-Å smusslade diskret tillbaka dom i kassen för fiskedrag igen. G-Å anar inte att det där bara för första försöket. Jag slår vad om att han kommer att få dom inslagna till jul.

Klädde om soffan också, eller rättare sagt, täckte den med vita överkast. Så stor skillnad det blev! Hela rummet blev ljust.

Nu måste jag bestämma mig - antingen åka till IKEA efter jobbet och köpa gardintyg, eller hämta oriental... och för att citera Blingbling,

"Gardiner har du ju redan..."

Och om någon mot förmodan nu hajjade till - Nej, jag har inga orientaler redan, det är siameser jag har! Orientaler är enfärgade siameser - och det har jag inte en enda....ännu.


Dansa i Neo

Jäklar vad han dansar bra! Jag är så stolt och tyvärr förvånad, men jag anade inte att han är så duktig. Dom dansade ett Matrixinspirerat streetfunknummer. Åh vad bra det var!

Helgplaner

Ikväll kommer G-Å och 15-åring till stan.

Monster, snart 14, har dansuppvisning i morgon och han har spenderat oändligt mycken tid om kvällarna framför sin spegelbild i fönstret då det är mörkt utanför. Undrar hur det har sett ut för dom som bor mitt emot...

Hur som helst är han på ett blommigt humör - trots svart, svårmod, nitar och kedjor. Mig lurar han inte!

Snart 12 år har lovat hjälpa mig bära ner säckar med lump i grovsoporna. Hon är liksom mer golvad, landad och väääääldigt duktig. Det är förmodligen henne man ska hålla ögonen på och inte Monster med kajal och dinglande dödskallar.

Förmodar att 15 år vill passa på och shoppa när hon är här. Varför måste dom spela så knepig "musik" i butiker som riktar sig mot målgruppen "Finnig/fjårtis/förort"? Och så högt?

Skönt att G-Å är på väg. Känns vuxet med någon som pratar med basröst i lägenheten.

Lunch någon?

Går i väntans tider

Såg att Blingbling fick vänta på hantverkaren som skulle komma någon gång före kl 12:00.

"Någon gång under vecka 19 kommer vi att påbörja arbetet med att måla ditt balkongräcke."

Idag är det torsdag, ingen hantverkare.

Förbjuden packning

Har själv installerat tvättmaskinen för tretton år sedan, utan värdens vetskap eller godkännande.

I början fick jag stötar av själva trumman. Det var kanske inte riktiga stötar, mer som småkyssar, men håret på kroppen reste sig när jag stod nära den. Då bytte jag plats på ett par sladdar och sedan dess har den funkat fint.

När jag tvättar kopplar jag en slang där duschslangen normalt sitter och sedan krämar jag på kallvattnet på full kareta.

Nu har det börjat rinna lika mycket vatten genom kranen ner i badkaret som det rinner in i själva tvättmaskinen och det ekar något överjävligt. Grannarna kanske tror att jag installerat ett litet porlande vattenfall i badrummet.

Fastighetsskötaren måste alltså tillkallas och packning bytas innan närboende kommer med gåvor i form av levande karpar och näckrosor av plast.

Hur gömmer man, alternativt kamoflerar en tvättmaskin i ett badrum som är så litet att man måste backa ut till och med   när man bara behöver byta åsikt?


Antiklimax

Har upptäckt en olägenhet. Min projektledare, Sir Vääs, kommer hit och sätter sig när han vill ha något gjort på stört. Han dyker upp som från ingenstans - alltid glad som en speleman.

Det märkliga är, att de där överjävliga surdegarna, de löser vi som på ett kicketikick när vi slår våra skallar ihop.

Så trots att det är störande som fästingbett när han dyker upp, kan jag komma på mig med att längta lite efter honom när det kärvar ihop sig.

Fästingbett längtar jag däremot aldrig efter.

Wimma weppa, wimma weppa

Lyssnar i hörlurar på Radio Vinyl 107,1 om dagarna. Sitter i landskap och en försynt kollega påpekade just att jag stör - tror jag....? 

-Tänk vad oerhört många texter du kan...

Tydligen sitter jag och sjunger med, högt, utan att jag tänker på det.


Som man bäddar får man skylla sig själv

Fick mig en föreläsning om att G-Å minsann har gaskat upp sig när det kommer till curling av 15-åringen.

Bla bla bla ansvar, bla bla bla tider, bla bla bla skyldigheter, bla bla bla hänsyn...

Särskilt skulle han uppskatta om hon ringde i förväg och talade om ifall kompisen tänkte sova över - så att han hann att bädda sängen åt henne....

Skrattade mig vinglig.

Oriental/Siames

Hur mörkar man en extra katt?

Näääää - den där har jag alltid haft.....

Jag är så sugen, men jag vet ju att det är något annat jag kompenserar. Kan det vara ostbågar?

Bara en till....

Här svärmas det inte mer

Slutklämmen på helgen är här. Hur kommer det sig att man i början av en ledighet tänker "åh vad skönt det ska bli med långhelg" och rätt som det är så sitter man här i pyjamas och tänker "vart tog den vägen?".

Folk som åker tåg borde för övrigt inte få kliva ombord om dom luktar tre dagar gammal svett. Och kliver dom ombord så borde dom vara tvugna att sitta stilla, jättestilla! Inte ränna fram och tillbaka och röra upp luften titt som tätt. Framför allt borde dom inte få sträcka på sig med armarna rakt upp i luften. Nä - någon borde göra något!

Inget dramatiskt har hänt sedan vi for - förutom att häcken här nedanför har blommat färdigt, jordgetingarna har lekt klart och flugit in via mina ventilationsfönster och dött av utmattning. Därav heltäcksmattning och trots att dom är ludna, så är getingar faktiskt inte alls så mjuka att gå på som dom ser ut.

Har fyllt en dammsugepåse med flygfän nu, tar ett glas vitt och lyssnar lite P1.

RSS 2.0